Gore-dole. Levo-desno. Glasno-tiho. Jako-slabo. Orkanski-kao povetarc! 

Nisam mislio da će mi elektronska, svakodnevna, stvar biti inspiracija za bilo šta u životu sem sredstvo za ublažavanje kašlja od prašine. Ili najbrži način da sredim kuću kada raspaljivanje tuđih impresija.  Ipak, najčešće, ova elektronska zver, dizajna između robota i velike prepreka napravljene da neko zapne i prospe po podu, simboliše isključivo višak. Da li višak reda i higijene ili višak kućnog aparatusa nije ni bitno. 

Gledam tog nemog kućnog ljubimca, nekako uobičajnog za siromašna, ne toliko razvijena društva – ima sve odlike pravog ljubimca sa jednom, najvažnijom, osobinom a to je red umesto nereda. Ima i glavu, njušku, oči, usta. Poslednje posebno jako dok skuplja sve ostatke prethodnog dana, nedelje, godine, sa poda, filtrira ih u svojoj snažnoj utrobi i izbacuje vazduh nazad. Kao snažna zver koja nema drugih želja sem da sređuje moj nered. I to na vrlo bazičnom nivou. 

Gledam u njene snažne nozdrve – izgledaju gotovo neprobojno, spremno da odnesu svako, i najmanje, zrno prašine, prljavštine, štroke, grinja ili bilo čega što ova grdosija može eliminisati. Gledam u njene noge – male, kompaktne, mogu se uvući svuda bez ikakve štete. Gledam u njenu godinu proizvodnje – i dalje je u punoj snazi, spremna da pokupi sve ostatke svakodnevice. Verovatno i više od toga. 

Gledam u usisivač. On gleda u mene. Dramska scena. Samo bez dramatike i činjeničnih emocija. Kao i svih drugih. Bez naboja i sukoba. Samo misli. I to isključivo i ekskluzivno u mojoj glavi. Razdvajam ih, spajam, usisavam, a onda ponovo ispljunem pokušavajući da saznam da li sam nešto naučio iz prethodne godine. Ili pustio, kao i pre, usisivač u pohod na prašinu iskustva još jedne godine. 

Napravio je pauzu, a onda opet uključio usisivač zagasito plave boje sa izraženo srebrnom metalnom cevkom. Motor se pokrenu i HEPA filter, skoro zamenjen, izbaci pročićeni, zamalo planinski vazduh u veliku dnevnu sobu. Nova godina je iza ugla, a u nju se ne ulazi prljavog poda. “A misli, sećanja, iskustvo”, pade mu na pamet, “ah, to je nešto sasvim drugo!”, zaključi bez prevelikog napora i nastavi spremanje.

Nije mi nešto...Super je! (+8 rejting, 8ocena)
Loading...